Copper-clad bamboo “petals” envelop meditation space in Bali

A series of overlapping “petals” constructed from bamboo and clad in shiny copper shingles shelter Lumi Shala, a yoga and meditation space in Bali, Indonesia.

The building is the latest to complete as part of a wider masterplan for Alchemy Bali – a wellness retreat and restaurant located near the southern town of Ubud.

image2-3-4
image4-3-4

Designed to convey a feeling of lightness and connection to nature, the studio space is enveloped by a layering of bamboo forms, designed in collaboration with Kul Kul Farm, Bamboo Pure and structural engineering firm Atelier One.

Each of these petal-shaped roof forms was created using arches of thick bamboo at either end, connected by a gridshell that curves in two directions to create their distinctive shape.

image3-1

Narrow gaps where the bamboo forms overlap allow diffuse sunlight to enter, and their structure has been left exposed to form the internal ceilings.

“The typical dome silhouette was unfurled inside out in a dramatic composition of five curving roof surfaces, each covered in hand-positioned custom copper shingles,” explained the studio.

SOURCE | Dezeen

Subscribe to Snapshot, our bi-weekly summary of the latest consumer experiences from around the globe. Every edition includes latest stores, retail news and general ‘cool stuff’!

Subscribe

Lucy-Mister_NEW2-scaled

Lucy Mister

1st November 2023